Düğün Fotoğrafçılığı

Düğün Fotoğrafçılığı Nedir? Nasıl Düğün Fotoğrafçısı Olunur?


    İki gencin hayatlarının en özel günlerini fotoğraflarla ölümsüzleştirmek için anlaştıkları ve güvendikleri kişiye düğün fotoğrafçısı denir. Düğün fotoğrafçılığını diğer pek çok fotoğrafçılık dalından ayıran hususlar yalnızca belli bir tarihte ve sınırlı saatlerde yapılması, hata yapıldığında telafisinin olmaması, çevre koşullarının genellikle sizin kontrolünüzde  olmaması ve tüm bu olumsuzluklara karşı sonuçların mükemmel olmasının beklenmesidir.
    Ürün fotoğrafı çekseniz elinizde evirip çevirebilir, model fotoğrafı çekseniz işi bu olduğu için tekrar tekrar çekebilirsiniz ama düğün fotoğrafı çekerken bunların hiç biri mümkün değil. Karşısında muhtemelen stresli bir gelin, çok bilmiş bir nedime, heyecanlı ve ne yapacağını bilmeyen bir damat ve ikide bir çalan telefonun öbür ucunda ne zaman döneceğinizi soran düğün sahipleri varken düğün fotoğrafçısının işi hiç de kolay olmayacaktır. Tabi işini ve insanları ciddiye alan sorumluluk sahibi fotoğrafçılar için geçerli bu dediklerim. Çamur gibi fotoğraflar çekip "merak etmeyin fotoşopla hallederim bunları" diyen kişilere diyeceğim yok. Photoshopta bazı hatalar giderilse de aslolan fotoğrafı baştan düzgün çekmektir. Mesela bulanık çekilen bunun gibi bir fotoğrafı sonradan düzeltemezsiniz. Belki de o kare gelinle damadın en sevdiği karedir.
Tüm bu sebeplerden dolayı para karşılığı yapılan düğün fotoğrafçılığı sanıldığının aksine oldukça zor ve ciddi bir iştir. Eline giriş seviyesi dslr makine ve ucuz bir lens alıp para karşılığı düğün fotoğrafçılığı yapılmamalıdır. Para karşılığı diyorum çünkü fotoğrafçıya verecek parası olmayan bir yakınınızın düğününü hatır için çekmenizde bence bir mahsur yok. Sonuçta siz çekmeseniz o fotoğraflar hiç olmayacak. Hatta ben Canon 100D ve 18-55 mm lens ile çok yakınım olan bir çiftin dış mekan nişan fotoğraflarını çekip albüm olarak bastırdım. Parasal nedenden değil ama yabancı fotoğrafçı ile çalışmak istemiyorlardı. Gayet de güzel oldu. Fakat aynı ekipmanla asla para karşılığı iş yapmadım.

  Düğün fotoğrafçılığı yapmak isteyenler için nasıl düğün fotoğrafçısı olunur, düğün fotoğrafçılığı için gerekli ekipmanlar ve beceriler nelerdir sorularına cevap verelim.
Daha önceden fotoğrafçılık bilgisi olmadan bir dslr fotoğraf makinesi alıp düğün fotoğrafçısı olunmaz. Nedenlerini yukarıda detaylıca anlattım. Düğün fotoğrafçısı olmak için genel fotoğrafçılık konularına hakim olmak, dslr fotoğraf makinesinin ayarlarını iyi bilmek, iso, diyafram, enstantane üçlüsü arasındaki ilişkiyi kafaya yerleştirmiş olmak olmazsa olmaz ön şartlardır. Kendinizi bu konuda geliştirmek için arkadaş ve diğer yakınlarınızı gelin damat gibi kabul edip bol bol fotoğraflarını çekebilirsiniz. Zaten etrafınızda fotoğraf çekinmeyi çok seven bir kaç kişi mutlaka vardır. 
    Düğün fotoğrafçılığı için gerekli minimum ekipmanlar bir dslr fotoğraf makinesi, bir lens, iyi bir hafıza kartı ve bir tepe flaşıdır. 

Düğün fotoğrafçılılığı için dslr makine seçerken en azından giriş seviyesinin üst modellerinden biri seçilmeli, en alt modeller tercih edilmemelidir. Canon 700D 750D 760D, Nikon D5300 D5600 modelleri düğün fotoğrafçılığı için uygun olan en alt modeller. Daha altındaki canon 1200d 1300d veya nikon D3400 gibi modeller hem işlev açısından hem de küçük gövdenin elde oyuncak gibi durmasından dolayı kullanılabilecek olsalar bile bence uygun değiller. Ancak yedek gövde olarak kullanılabilirler. Canon 80D 7D MarkII veya Nikon D7100 D7200 gibi orta seviye dslr fotoğraf makineleri, full frame fotoğraf makinesi alamayacak olanlar için gayet yeterli makinelerdir. Eğer bu orta seviye makinelerden birine sahipseniz rahatlıkla düğün fotoğrafçılığı yapabilirsiniz. Gönül ister ki makineniz canon 5D Mark IV veya nikon D750 D850 olsun ama bu makinelere herkesin parası yetmez yeten de yeni başlayanlar için olan bu makaleyi oturup okumaz:) 
   İkinci olmazsa olmaz ekipman lens. Düğün fotoğrafçılığında çoğunlukla gelin ve damadın net arka planın flu olduğu fotoğraflar tercih edilir. Bunu da en iyi f/2.8 f/2.0 f/1.8 f/1.4 f/1.2 gibi açık diyaframlı lenslerle sağlamak mümkündür. Giriş ve orta seviye makinelerle gelen kit lenslerin diyaframları çoğunlukla f/3.5 gibi değerlerden başladığı için düğün fotoğrafçılığında pek tercih edilmezler. Elinizde varsa kullanabilirsiniz ancak yeni alacaksanız diyafram açıklığı yukarıdaki değerlerde olan lensleri tercih etmelisiniz. 50mm f/18 lens hem fiyat hem kalite olarak oldukça tatminkar ama sadece 50 mm yeterli değil. Daha geniş açılı lenslere de ihtiyacınız olacak. 24-70 mm veya 24-105 mm lens düğün fotoğrafçılığı için en ideal açıları sağlıyor. Ama biraz pahalılar. 
  Üçüncü olmazsa olmaz ekipman harici tepe flaşı. Harici flaşsız fotoğrafçılık olmaz. Güneş altında gelin ve damadın burnunun gölgesi bile fotoğrafı berbat etmeye yeter. Harici tepe flaşı bu tarz gölgelerin oluşmasını engelleyen minimum ışık kaynağıdır.  Makinenin dahili flaşı gün ışığında yetersiz kalmaktadır. 
  Son olmazsa olmaz ekipmanımız da kaliteli, yüksek okuma yazma hızına sahip en azından 32 Gb hafıza kartı. Cep telefonlarımızda kullandığımız sd kartlarla ya da çok ucuz hafıza kartları ile peş peşe çekilen yüksek boyutlu raw fotoğrafları kaydetmek mümkün değil.
  Bu dört ekipmanın dışında olmazsa olmaz değil ama çok gerekli ya da faydalı olarak yanınızda bulunması gerekenler yedek batarya veya batery grip, yedek hafıza kartları, yedek makine, reflektör, harici ışık kaynakları, akülü paraflashlar, softboxlar, çeşitli lensler tüm bunları taşıyabileceğiniz iyi bir çanta ve tüm işlerinizde size yardımcı olacak bir asistan. Aslında asistan da olmazsa olmazlardan. Fotoğrafçı erkekse asistanın kadın olması gelinle ilgili işlerde daha iyi olur. 

  Gelelim fotoğrafçının kendisine. İyi bir fotoğrafçı öncelikle işinin teknik konularını iyi bilmeli. Üstüne de güler yüzlü, insanlarla iyi iletişim kurabilen, sıcak kanlı, problem çözebilen, sabırlı biri olmalı. Gelinin stresi ve damadın heyecanıyla başa çıkabilmeli. Çekeceği pozları önceden kafasında hazırlamış olmalı. Gelin ve damadı poz verme konusunda yönlendirmeli. Siz poz verin ben çekeyim diyen biri, fotoğrafçı değildir. Asık suratlı hatta normal ciddi biri bile teknik olarak iyi olsa dahi tercih edilen bir fotoğrafçı olamaz. Hatta iletişimi kuvvetli, ortamı neşelendiren bir fotoğrafçının teknik eksiklikleri görmezden de gelinebilir. Fotoğrafçının mekanı önceden iyice tanıyor olmasında ya da mümkünse önceden gidip kafasından prova yapmasında büyük fayda var. Gelin ve damatla çekim esnasında kullanılacak çiçek ve aksesuarlar hakkında görüşülmeli ve gerekiyorsa gelin ve damat bu konuda yönlendirilmelidir. Onların bilmediği aksesuar örneklerini önceden göstererek daha keyifli fotoğraflar ortaya çıkartabilirsiniz. Çekimden bir hafta önce hava durumunu kontrol ederek gerekiyorsa çekimin gününde ve saatinde değişiklik yapılması gerektiği gelin ve damada önceden bildirilmelidir. Fırtınada, yağmurda çekim yapmak istemezsiniz.

   Düğün fotoğrafçılığına başlamak için yukarıda anlattığımız olmazsa olmaz ekipmanları temin ettiyseniz ve biraz da deneyim sahibi olduysanız o zaman geriye müşteri bulmak kalıyor. Tam profesyönel olarak piyasaya çıkmadan önce ya profesyönel bir fotoğrafçıya bir kaç çekimde asistanlık yaparak ya da ücret almadan, size güvenecek yakınlarınızın düğün ve nişan fotoğraflarını çekerek hem tecrübe edinmeli hem de portfolyo oluşturmalısınız. Sünnet düğünü fotoğrafları da değişik bir deneyim olabilir. Portfolyonuzu basılmış halde elinizde tutarsanız daha iyi olur ama mutlaka bir web siteniz, instagram ve facebook sayfanız olmalı ve yaptığınız işleri gelin ve damattan mutlaka izin almak koşuluyla paylaşmalısınız. Daha profesyönel olması bakımından sadece sosyal medya değil mutlaka web siteniz de olmalıdır. 
   Düğün fotoğrafçısının çektiği fotoğrafları işleyebilmek için bir bilgisayara sahip olması gerektiğini yazmaya bile gerek yok. Ama mümkünse yüksek çözünürlüğe sahip, renkleri doğru gösteren büyük bir monitör kullanılmalı. Standart bir laptop ekranıyla veya ucuz bir lcd ekranla fotoğraf işlemek zor. Ekranda gördüğünüz renklerle baskıdan çıkan renklerin uyumlu olması için monitör kalibrasyonuna dikkat etmelisiniz. Monitör kalibrasyonu için de ayrı bir yazı yazmak gerekli. Fotoğrafları işlemek için Adobe photoshop ve lightroom programlarını kullanmayı öğrenmeniz de bu işin olmazsa olmazı.
   Düğün fotoğrafçılığının inceliklerini anlattığımız bu yazı umarım faydalı olmuştur. Siz de soru, görüş, öneri ve tecrübelerinizi yorum kısmından paylaşarak tüm ziyaretçilerimizin kendini geliştirmesine katkıda bulunun. Keyifli çekimler dileriz.

Yorumlar