Hangi Fotoğraf Makinesini Seçmeliyim?
Piyasada pek çok türde, her amaca ve bütçeye uygun fotoğraf makineleri bulunuyor. Peki size hangisi uygun? Binlerce lira verip dslr fotoğraf makinesi mi yoksa bir kaç yüz liralık kompakt fotoğraf makinesi mi almalısınız? Hem kaliteli hem hafif mi olsun yoksa dslr makineler gibi büyük gövdeli fakat ucuz mu olsun?
Bir fotoğrafın kalitesi diğer şartlar sabitken temelde üzerine ışık düşen sensörün büyüklüğü ve lensin optik kalitesi ile doğru orantılıdır. Merceğin arkasındaki sensör ne kadar büyükse o kadar daha fazla ışık alır ve kaliteli resimler ortaya çıkar. Aynı zamanda da makinanın fiyatı artar. Alttaki tabloda makineler sensörlerinin gerçek fiziksel boyutlarına göre büyükten küçüğe doğru sıralanmıştır.
Gelin şimdi çekim kalitesine göre en temelden en ileri seviyeye doğru makineleri sırasıyla inceleyelim.
1-Cep Telefonu
Yukardaki tabloda da görüldüğü üzere sensör boyutu en küçük olan fotoğraf makinesi cep telefonlarıdır. Cep telefonları onlarca farklı görevi yaptıkları için fotoğraf sensörlerinin boyutları küçük olmaktadır. Çünkü daha büyük sensör yüksek kalite anlamına geldiği gibi daha fazla işlemci gücü, daha fazla ve hızlı depolama alanı gerektirir ve pilin de hızlı tükenmesine neden olur. Ayrıca rekabetin çok yüksek olduğu cep telefonu piyasasında daha büyük sensör maliyetleri de yükseltir. Tüm bu sebeplerden dolayı cep telefonu üreticileri en iyi fiyat/performans dengesini sağlayabilmek için fotoğraf sensörlerinin boyutlarını mümkün olduğunca sınırlandırıp kaliteyi yazılımla artırmaya çalışmaktadır. Cep telefonlarının ekran kaliteleri de yüksek olduğu için küçük boyutlu sensörle çekilen fotoğraf yazılımın da yardımıyla telefon ekranında güzel görünmektedir. Ancak fotoğrafın gerçek kalitesi bilgisayarda gerçek boyutunda görüntülendiği ve zoom yapıldığı zaman anlaşılmakta, en pahalı iphone ile çekilen fotoğraflar bile sanatsal ya da ticari anlamda yeterli kaliteyi yakalayamamaktadır. Pek çok makine iyi ışık koşullarında güzel sonuçlar verirken sadece kaliteli makineler düşük ışık koşullarında ve karanlıkta iyi sonuçlar verir. Cep telefonları için de en sıkıntılı zaman karanlık saatlerdir. En iyi telefonlarla bile akşam çekilmiş fotoğraflara bakınca kalitenin ne kadar düştüğünü görürsünüz. Alttaki fotoğraftakine benzer kumlanma veya diğer adıyla grenlenmeler gece fotoğraflarında sıklıkla görülür.
Fotoğraf makinesi olarak cep telefonu kimler için uygundur diye soracak olursak, hobi olarak fotoğraf çeken, çektiği fotoğrafları yalnız sosyal medyada paylaşan ve kağıda baskı almayan, genelde fotoğraftan maddi gelir beklemeyenler ve yanında ayrı bir fotoğraf makinesi taşımak istemeyenler için cep telefonu kamerası oldukça yeterlidir. Cep telefonuyla çektiği resimleri ve videoları instagram ve youtube'da paylaşarak para kazanan kişiler olmakla birlikte bu kişiler fotoğrafın kalitesinden değil içeriğin orijinalliğinden para kazanmaktadırlar.
2-Kompakt Fotoğraf Makineleri
Fotoğraf makinesi denince çoğu kişinin ilk aklına gelen makineler kredi kartından biraz daha büyük boyutlarıyla elde kolayca taşınan dijital kompakt fotoğraf makineleridir.
Dijital kompakt makineler cep telefonlarına göre daha büyük fotoğraf sensörüne, çeşitli oranlarda optik zoom (yakınlaştırma) yapabilen merceklere daha büyük dahili flashlara ve pil ömrüne sahiptirler. Bu yönüyle dijital kompakt fotoğraf makineleri fotoğraf kalitesi anlamında cep telefonlarının bir adım önündedir. Sonuçta sadece fotoğraf çekmek için üretildiklerinden bu işi telefonlardan daha iyi yapmaları kaçınılmazdır. Ancak yine de dijital kompakt makinelerle de sanatsal ve ticari fotoğraflar çekmek pek mümkün değildir. Kompakt makineler fotoğrafçılığa adım atmak isteyen ancak bütçesi kısıtlı olanlar için iyi bir alternatif olarak görülse de aslında değildir. Çünkü sıfır kompakt makine fiyatına (ortalama 500 lira) veya az üstüne ikinci el bir dslr makine almak her bakımdan daha mantıklıdır. İlle bu amaçla alınacaksa da üzerinde manuel ayar yapılabilenleri tercih edilmelidir.
Kimler dijital kompakt makine almalıdır?
İşi gereği sık sık fotoğraf çekmesi gereken ancak telefonunu işinde kullanmak ve şarjını bitirmek istemeyen, telefondan daha kaliteli fotoğraflara ihtiyacı olan emlakçılar, eksperler vb. meslektekiler için kompakt makineler iş amaçlı olarak uygundur. Her emlakçının ya da eksperin yanında kocaman dslr taşıması pek mümkün olmayabilir ancak bu makineler kolaylıkla cepte taşınabilir. Ayrıca dsrl makine kullanıcıları bile büyük makineyle fotoğraf çekmenin uygun olmadığı bazı durumlarda kompakt makineye ihtiyaç duyabilmektedir. Bunun dışında hobi olarak fotoğraf çeken, gezdiği yerleri anı olarak fotoğraflamak isteyenler için ve kısıtlı bütçesine rağmen bir fotoğraf makinesine sahip olmak isteyenler için de kompakt makineler uygundur. Fotoğraf makinesi alırken dikkat edilmesi gerekenleri tüm makine tipleri için ayrı bir başlıkta sıralamayı düşündüğüm için burada ayrı ayrı yazmıyorum.
3-DSLR Like (DSLR Benzeri) Makineler-Yarı Profesyonel Fotoğraf Makineleri
Gövde yapısı profesyonel DSLR makinelere benzeyen ancak diğer tüm özellikleri dslr makinelerden daha alt seviyede olan makinelerdir. Devekuşu gibi deve desen deve değil kuş desen kuş olmamaları bu makinelerin en büyük handikapıdır.
Hemen her markanın bu gövde tipinde makineleri olmakla birlikte fujifilm özel olarak bu slr like makinelere odaklanmış denebilir. Daha uygun fiyata profesyönel görünümlü olmaları ve bilmeyen eşe dosta profesyonel makine diye hava atılabilmesi, oldukça yüksek dijital zoom yapabilmeleri, komptakt makinelere göre gövde büyük olduğundan daha büyük pile sahip olmaları, bazılarına harici flash takılabilmesi, dslr makinelerden daha hafif olmaları yarı profesyönel makinelerin avantajları olarak sayılabilir. Dezavantajları olarak ise profesyonel makine diye hava atarken bilen birine denk gelme tehlikesi, yine bilen birilerinin gözünde "profesyönel görünmeye çalışan ezik" hissi uyandırması, lensinin değiştirilemiyor olması (zamanında teknosada bir satıcı bu olumsuz özelliği bana lens değiştirip o kadar para harcamana gerek yok diyerek avantaj olarak sunmaya çalışmıştı) ve çoğunlukla kompakt makinelerle aynı fotoğraf kalitesini vermesine rağmen daha ağır olması sayılabilir. Tüm dslr like makineleri inceleme imkanım tabi ki olmadı ama çokça kullandığım ve youtubeda hakkında bir kaç video çektiğim nikon coolpix p900 için hem 83x optik zoom özelliğiyle hem de diğer özellikleriyle slr like makinelerin kralı diyebilirim. Tabi 3000 lira civarında da fiyatı olduğunu söylemeliyim. Bu makine için ayrıca bir inceleme yazısı yazmam gerekli.
Slr like makine kimler için uygundur diyecek olursak yüksek zoom yapabilen profesyönel lenslere binlerce hatta onbinlerce lira vermeden görüntü kalitesinden biraz feragat ederek yüksek zoom yapabilen bir makineye sahip olmak isteyen doğa fotoğrafçıları, kuş gözlemcileri için uygundur denilebilir. Ancak adındaki yarı profesyönel ifadesine aldanarak bu makinelerden alıp ticari iş yaparım diye düşünüyorsanız bence hemen vazgeçin. Asla profesyönel makinanın yerini tutamazlar.
4-Aynasız Kompakt (Mirrorless) Fotoğraf Makineleri
Profesyönel fotoğrafçılığın ilk basamağında aynasız kompakt makineler yer almaktadır. Makineleri anlattığım bu makalede aynasız makinelere geçince kendimi sıkıştığım dar bir alandan ferah bir yere çıkmış gibi hissettim :) İlk üç basamaktaki makineler kaç megapiksel olursa olsun fotoğraf kalitesi anlamında tatminkar olmadığından anlatması da sıkıcıydı.
Neden bu makinelere aynasız dendiğini açıklayarak başlayalım. Bir sonraki maddede anlatacağım DSLR makinelerin içinde, düğmeye basmadan önce makinanın gördüğü görüntüyü kameranın arkasındaki minik pencereye (vizör) yansıtan gerçek bir ayna bulunur. Fotoğraf çekmek için düğmeye basıldığında ise bu ayna yukarı doğru kalkarak arkasında bulunan sensöre görüntünün düşmesini sağlar. DSLR konusunda bulunan videoda DSLR makinenin çalışma prensibi bulunmaktadır.
İşte bu ayna, aynasız makinelerde bulunmadığı için bu makinelere mirrorless yani aynasız makine denilmektedir. Bu makinelerde ayna mekanizması bulunmaması gövdelerinin daha küçük olabilmesine imkan sağlamaktadır. Sensörlerinin dslr makinelerden biraz daha küçük olması nedeniyle bir derece daha düşük görüntü kalitesi verseler de aynasız makineler görüntü kalitesi anlamında dslr makineleri aratmazlar. Bu nedenle sürekli olarak aynasız mı dslr mı sorusu sorulur ve uzun uzun tartışılır. Dilerseniz dslrmı aynasız mı konusunu teknik açıklamalarıyla ayrı bir makalede daha detaylı olarak inceleyelim ki burda konu gereksiz uzamasın. Karşılaştırmayı başka makaleye bıraktığımıza göre aynasız makineler kimler için uygun, aynasız makine almalı mıyım sorularına cevap verelim. Aynasız makineler fotoğraf kalitesinden ödün vermeden rahatça yanında taşıyabileceği hafif ve profesyonel makine kullanmak isteyen herkes için uygundur. Aynı zamanda dslr makinenin yanında yedek makine olarak kullanmak için de bire bir. Fiyat yönünden dslrlarla başabaş giderler. Bu yazıyı yazdığım 06/07/2018 tarihinde hepsiburada.com aynasız fotoğraf makinesi fiyatları 2100 liradan başlayıp 25.000 liraya kadar çıkmaktadır. Sadece fiyatına bakarak bile makinenin kalitesini anlamak mümkün. Bir de kimler için uygun değildir sorusunu cevaplayayım. Bu cevap benim şahsi görüşümdür. Bilhassa giriş seviyesindeki aynasız makineler düğün fotoğrafçılığı, okul fotoğrafçılığı vb. konular için uygun değildir. Çünkü boyutlarının çok küçük olması nedeniyle bu makineleri tanımayan müşteri aynasız makineleri 300 liralık kompakt makine zannedip amatör olduğunuzu, onu kandırdığınızı, aynı işi kendisinin de yapabileceğini düşünebilir. Sonra işiniz yoksa bu makinenin aslında nasıl bir cep herkülü olduğunu açıklamak için kıvranır durursunuz. Aynasızlar kadar olmasa da dslr giriş seviyesi küçük boyutlu Canon 100D gibi makineler için de aynı şeyi söylemek mümkün. Sadece boyuttan kaybediyorlar. Siz boyut önemli değil mühim olan işlevi diyorsanız rahatlıkla alabilirsiniz :)
5-DSLR Fotoğraf Makineleri
Profesyönel Fotoğraf Makinesi olarak da adlandırılan dijital SLR fotoğraf makineleri, bana göre gerçek fotoğraf makineleridir. Fotoğraf makinelerini sadece ikiye ayıracak olsam dslr ve diğerleri diye ayırırdım. Dslr makineleri özel yapan şey her amaca, her bütçeye, her koşula göre donanımının ve ayarlarının özelleştirilebilir olmasıdır. Lenslerini değiştirerek dilerseniz sineğin gözünü dilerseniz kilometrelerce uzaktaki ineğin gözünü kalite kaybı yaşamadan çekebilirsiniz. Hobi amaçlı da kullanabilirsiniz fotoğraftan para kazanmak için yapılan tüm işleri de yapabilirsiniz. Hedef kitlesine göre dslr makineler başlangıç, orta ve tam profesyönel olarak üçe, sensör boyutuna göre ise crop sensörlü ve full frame olarak ikiye ayrılır. Tabi her seviye de kendi içinde seviyelere ayrılır. Full frame makinalar tam kare büyük sensörlü, tam profesyönel amaç için kullanılan makinelerdir. Fiyatları 6000 lira civarından başlayıp 30.000 liralara kadar çıktığı için genelde fotoğraftan para kazanan ve bu içi ciddi olarak yapan kişiler tarafından kullanılır. Full frame sensör boyutu 36X24 mm iken Crop sensörlü makinelerin sensör boyutu 24X16 mm'dir. Arada 1.5 kat fark bulunmaktadır. Bu fark kendini fotoğraf boyutunda gösterir. Şöyle ki Full frame gövdede 100 mm lens kullandığınız zaman çekilen fotoğraf gerçekten 100mm lensle çekilmiş olurken crop sensörlü makineyle aynı uzaklıktan aynı lens kullanılarak çekilmiş fotoğraf 100mm X 1.5 ile çarpılacağı için 150 mm lens ile çekilmiş gibi olur. Hatta canon makinalarda bu crop faktörü 1.6 olduğu için 160 mm ile çekilmiş gibi olur. Yani fotoğraf daha yakından çekilmiş gibi olacağından daha küçük olur. Bu durum bazen avantaj bazen dezavantajdır. Bunların detaylarını da yine ayrı bir full frame crop sensör karşılaştırma konusunda detaylı olarak inceleyelim. Konular o kadar detaylı ki ancak bu kadar kısa tutabiliyorum. Alttaki videoda Dslr makinelerin çalışma prensibi görülmektedir.
Pek çok marka DSLR makine üretse de bu alanda en öndeki iki marka Canon ve Nikon markalarıdır. Bu nedenle de fotoğrafçılık hakkında azıcık bilgisi olanların ilk sorduğu soru canon mu nikon mu sorusu olur. Bana göre bu sorunun bir benzeri BMW mi Mercedes mi sorusu. Nasıl ki Alman arabalarının en önde gelen temsilcilerinden olan bu iki araba alanı sonuna kadar memnun ediyor, parasının hakkını veriyorsa ve tercih sebebi sadece tarz farklılığı oluyorsa canon ve nikon arasındaki durum da aynı. Her iki marka da Japon malı, en çok tercih edilen işini hakkıyla yapan makineler. Ben sadece tipinden ve lens fiyatlarının biraz daha uygun olduğunu düşünmemden dolayı Canon'u tercih etsem de Nikon da canonla aynı sınıf ve kalitede bir marka. Doğru soru Nikon mu canon mu şeklinde marka üzerinden değil hangi model benim için daha uygun şeklinde olmalıdır.
6-Orta Format Fotoğraf Makineleri
Bildiğim ve gördüğüm en üst seviye makineler orta format (medium format) fotoğraf makineleridir. Bu makineler çoğunlukla stüdyo ortamında kullanılan en üst fotoğraf kalitesine sahip kocaman makinelerdir.
Orta format makinelerin fiyatları ve orta format makine lenslerinin fiyatları da dudak uçuklatacak seviyede kocaman rakamlardır. Fotografiumda en ucuz orta format makine 39.000 lira fiyatıyla Hasselblad H4D31 80mm Lens Kit Orta Format Fotoğraf Makinesi iken en pahalı makine 120.000 liralık fiyatıyla Hasselblad H4D60 Body Orta Format Fotoğraf Makinesidir Üstelik ikinci makinenin üzerinde lens yok sadece gövde bu fiyata. 12.000 liraya Hasselblad HC 2.8/80 mm Lens alabilir ya da aynı siteden en yüksek pahalı orta format lens olan Hasselblad HCD 4-5.6/35-90 mm Lens i 39.000 liraya alabilirsiniz. Teknik bilgi yerine bu kadar fiyat bilgisi vermemin nedeni hem orta format makineler hakkında yeterli bilgimin olmaması hem de makinelerin ne kadar profesyönel olduğunu en iyi fiyatının göstermesi. Bu makineler daha çok dev gibi afiş ve posterlerde kullanılan fotoğrafları çekmek için kullanılıyor. Bir de büyük format makine var diyorlar da onu ne gören var ne duyan. Bize öyle bir bilgi gelmedi:)
Yazının sonuna geldik. Yaklaşık 5 saat sürmüş bu yazıyı düşüne düşüne yazmam. Beğendiyseniz bir teşekkürü hak ettim sanırım. Fotoğraf makinesi seçimiyle ilgili her türlü soruyu alttaki yorum kısmından sorabilirsiniz. Bu yazıyı sonuna kadar okuduysanız asıl teşekkürü siz hak ettiniz. Teşekkür ediyorum. Yazımızı sosyal medyada paylaşarak bize destek olabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder