DSLR Fotoğraf Makinesi Seçimi

DSLR Fotoğraf Makinesi Seçimi


   Nihayet tüm fotoğraf makinesi türlerini inceleyip DSLR fotoğraf makinesi almaya karar verdiniz ancak bu sefer de dslr fotoğraf makinesi seçimi konusunda kararsız kaldınız. Giriş seviyesi dslr mı, orta seviye dslr mı yoksa full frame dslr mı alsam? Canon mu nikon mu alsam yoksa Pentax ikisini de döver mi? Sony Alpha dslr makineler de çok diyorlar. O kadar para verip alacağınız makinenin sizin için en uygun fotğraf makinesi olmasını istemeniz gayet normal ve de gerekli. 
    Gelelim şimdi tercih kısmına. Önceki yazılarda da yazdığım gibi bir şey satın almadan önce ilk yapılacak şey amacınızın belirlenmesi. Eğer amacınız amatör olarak fotoğrafçılık yapmak, gezip gördüğünüz yerleri fotoğraflamak vb amaçlar içinse alacağınız makinenin iso performansı, saniyede çekim sayısı, AF noktası sayısı vb. teknik değerler sizin için çok önemli olmayacaktır. Zaten bulacağınız pek çok makinede bu özellikler bir şekilde size yeterli gelecektir. Yeni başlayanlar için fotoğraf makinesi seçiminde daha çok pratik kullanıma yönelik özelliklere dikkat etmek faydalı olacaktır. Bu özellikler ekranın dokunmatik ve hareketli olması, pil kapasitesinin mümkün olduğunca yüksek olması ve wi-fi bağlantısının olması. İlk makinem Canon 100D'yi o zaman uygun fiyatlı bir dslr almak zorunda olduğum için tercih etmiştim. Aslında çok da iyi bir tercih yapmışım. Oldukça memnundum fakat Makinenin bana göre en büyük iki eksiği ekranın haretketli olmaması ve wi-fi özelliği olmamasıydı. Canon 100D nin ekranı hareketli olmadığı için çok alçak veya yüksekte fotoğraf çekerken zorlanıyordum. Ayrıca Wi-fi olmadığı için de cep telefonundan kumanda edemiyordum. İlla kumanda almak gerekiyordu ki bu da hoşuma gitmiyordu. Sonra o makineyi kıymetli bir arkadaşıma satıp Canon 80D aldım. 80D de pek çok gelişmiş özelliği yanında Wi-fi ve hareketli ekran var. Makine seçiminde fiyat da pek çok kişi için oldukça önemli. Sonuç olarak fotoğrafçılığa yeni başlayan biriyseniz ve sonradan işi ilerletmek gibi bir planınız yoksa giriş seviyesi bir dslr almanızı tavsiye ediyorum. Marka tercihine gelirsek tıpkı arabalarda olduğu gibi piyasada pek çok marka var. Mazda, suzuki, mitsubishi gibi markaların hiç biri kötü değil ama piyasada bir şekilde tutulmuyor. Bütçenizi denkleştirip biraz yükseltmek isteseniz satmakta veya arızalansa parça bulmakta zorlanıyorsunuz. Aynı durum Dslr fotoğraf makinelerinde de geçerli. Canon ve nikon opel ve toyota gibi kolay satılan ve tamiri ve aksesuarları kolay bulunan dslr fotoğraf makinesi markaları. Bu yüzden fotoğrafçılığa yeni başlayanlara canon ve nikon markalarını tavsiye ediyorum. Bu ikisi arasındaki tercih bana göre tamamen zevk meselesi. Ben Canon tarzını daha çok seviyorum ama nikon da alsam üzülmezdim. Şu anda Canonun en güncel giriş seviyesi fotoğraf makineleri Canon 2000D, Canon 4000D, Canon 200D ve Canon 800D. Giriş seviyesi Nikonlar ise Nikon D3400 Nikon D5300 ve Nikon D5600.
    Orta seviye olarak nitelendirilen makineler ise ya yeni başladığı halde ekonomik sıkıntısı olmadığı için direk orta seviyeden başlamak isteyenler ya da giriş seviyesinde biraz tecrübe edinip bir üst seviyeye geçmek isteyenler için uygun. Bu seviyedeki makineler tam profesyönel makineler kadar olmasa da çoğu durumda kullanılabilecek makinelerdir. Bu seviyedeki kullanıcılar makinenin tüm teknik özelliklerine dikkat etmek durumundadırlar. İso performansı, saniyedeki çekim sayısı, işlemcisi, af nokta sayısı, harici girişler, hafıza kart sayısı vb tüm özelliklerine dikkat etmek ve ona göre tercih yapmakta yarar var. Eğer spor ve kuş gözlemi gibi amaçlarlarla makine alacaksanız makinenin saniyede kaç kare çekim yaptığı sizin için önemli. Gece fotoğraf çekecekseniz iso performansı iso performansı için de işlemcinin güçlü olması önemli. Çok sayıda ya da telafisi olmayan fotoğraflar çekecekseniz makinenin mutlaka iki hafıza kartı girişi olmalı. Orta seviyedekiler için canonun güncel dslr fotoğraf makineleri Canon 77D, Canon 80D, Canon 7D Mark II, Canon 6D ve Canon 6D Mark II. 80d ve üzerindeki makinelerde hava koşullarına karşı dayanıklı gövde var. 80D de video çekerken kaydettiği sesleri aynı anda  dinleyebilmek için kulaklık çıkışı var ki bu özellik oldukça önemli. Eğer video çekmek için dslr tavsiyesi istiyorsanız 80D derim. Bana göre piyasadaki en iyi Fiyat performans makinesi Canon 80D.  7d Mark II de çift hafıza kartı yuvası, hepsi çapraz 65 AF noktası var. Saniyede 10 kareye yakın fotoğraf çeken 7D Mark II bilhassa spor fotoğrafları ve kirli tozlu ortamda kuş ve diğer hayvanların fotoğraflarını çekmek isteyenler için en iyi tercih denilebilir. Canon 7D Mark II de gps özelliği de var. Canon 6D ve Canon 6D Mark II ise canonun Full frame serisine giriş seviyesindeki makineleri. 6D Mark II, 6 Dnin güncellenmiş hali ama her ikisi de halen piyasada satılmakta. Full frame seviyesine çıkmak için her ikisi de iyi makineler. Zaten bu seviyenin üstüne çıkacak bir kullanıcı iseniz muhtemelen hangi makineyi alacağınızı biliyorsunuzdur. O yüzden Canon 5D Mark IV, EOS-1D X Mark II gibi canavarlardan bahsetmiyorum hiç :) Nikon cephesinde orta seviye makineler ise Nikon D7200 Nikon D7500 ve Nikonun full frame başlangıç giriş makinesi Nikon D610. 
    Canon ve nikon makinelerden birbirine rakip olanlar için karşılaştırmalar yaparak karar vermenize yardımcı olmayı planlıyorum. Özel olarak sormak istediğiniz bir model ya da karşılaştırılmasını istediğiniz makineleri yorum kısmında belirtirseniz önceliği bu modellere veririm. Sahip olduğunuz ya da almayı düşündüğünüz makinelerin de beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yönlerini yazarsanız karar aşamasındaki arkadaşlarımıza faydalı olacaktır. Yazımız umarım faydalı olmuştur. Yazımızı sosyal medyada paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

Yorumlar