Düğün Fotoğrafçısı Nasıl Seçilir Nelere Dikkat Etmek Gerekir

Düğün Fotoğrafçısı Seçmenin İncelikleri


Gelin veya damatsınız düğün tarihinizi belirlediniz, beyaz eşya, mobilya, gelinlik aldınız ya da baktınız ve tüm bu işlemleri yaparken kılı kırk yardınız ki düğününüz kusursuz olsun. Her şeyi inceleyerek alırken rasgele bir fotoğrafçıya gel hayatımın en anlamlı gününde fotoğraflarımı çek (ya da içine et)denir mi? Bence denmez. Peki nasıl anlayacaksınız fotoğrafçının iyisini kötüsünü? Tabi ki bazı sorular sorarak. Fotoğrafçıya soracağınız sorular onun işini ciddiye alıp almadığını, dahası fikren ciddiye almış bile olsa fiilen de gerekli tedbirleri alıp almadığını anlamaya yönelik olacak. Sorulara geçmeden önce hatırlatmakta fayda var. Soruları sorarken kendi bütçenizi de aklınızdan çıkarmamalısınız. Ortalama bir fotoğrafçıya verebileceğiniz parayla sektörün en iyi fotoğrafçısıyla anlaşmaya çalışırsanız haksızlık etmiş olursunuz. Ben de sorulara vereceğim cevapları farklı bütçelere göre yazmaya çalışacağım. Şimdi sorulara  geçelim. Anlaşmayı düşündüğünüz fotoğrafçıya şu soruları sormaktan çekinmeyin.

   1-Portfolyonuzu görebilir miyim?
   Portfolyo fotoğrafçılıkta bir fotoğrafçının daha önceki yaptığı işlerin örnekleridir. Mümkünse albüme basılmış halini görmeye çalışın. Albümün kalitesine, renklerin canlılığına, fotoğrafta yapmacık duran şeyler olup olmadığına dikkat edin. Fotoğraftaki gelin ve damadın verdiği pozlara bile bakabilirsiniz. Sonuçta o pozların güzel verilmesinden bile fotoğrafçı sorumludur. 
Fotoğrafçıya Dikkat Etmezseniz Böyle Fotoğraflarınız Olabilir:)

Fotoğrafın çekildiği mekanlara dikkat edin ve de sizin fotoğrafınızı nerede çekeceklerini sorun. Sizin istediğiniz bir yer varsa orada çekip çekemeyeceklerini sorun. Aldığınız cevaplardan ikna olduysanız bir sonraki soruya geçin.
    2-Çekimi yapacağınız fotoğraf makinesinin ve lensin markası ve modeli nedir?
    Her ne kadar iyi ekipman tek başına iyi fotoğraf çekmeye yetmiyorsa da iyi fotoğrafçılar iyi ekipman kullanır. Yani ekipmanın iyi olması fotoğrafçının iyi olduğuna dair önemli bir göstergedir. Eğer makine olarak şunları söylüyorsa peki biz biraz daha araştıralım deyin ve kalan çayınızı içmeden kalkın :) Canon 550D, Canon100D, Canon 1200D, Canon 1300D veya Nikon D3100-3200-3300-3400. Bu makineler giriş seviyesi dslr makinelerdir ve ucuz fiyatlarının yanında verdikleri sonuçlar da sizi tatmin etmez. Arabalar içinde Tofaş-Hyundai arası markalar gibi düşünün bu makineleri. 
Tam Profesyönel Canon 5D MarkIII ve Giriş Seviyesi Canon 100D
 Eğer şu makinelerden birini söylüyorsa ve sizin bütçeniz de biraz kısıtlıysa hımm deyin ve çayınızın kalanını da için. Canon 600D, Canon 650D, Canon 700D, Canon 750D, Canon 760D, Canon 800D. Nikon D 5200, Nikon D5300, Nikon D5400, Nikon D5500. Bu makineler de giriş seviyesi olmakla beraber biraz daha üst sınıfta makinelerdir. Bu seride numarası büyüdükçe makine daha iyi demektir. Eğer kısıtlı bütçeye sahipseniz fotoğrafçı da çok yüksek fiyat çekmediyse bu makinelerden biri düğününüze konuk olabilir. Eğer makineler şunlardan biriyse çay güzel olmuş bi daha alabilir miyim deyin ve dikkatlice fotoğrafçıyı dinlemeye devam edin yeni çayınızı yudumlarken. Canon 60d, Canon 70D, Canon 80D, Canon 7D Mark II veya Nikon D7200, Nikon D7500 ve diğer 7 binli modeller. Bu modeller her iki markanın orta seviye makineleridir ve çoğu düğün fotoğrafçısı bu serilerde makine kullanır. Wolksvagen Jetta veya passat gibi düşünün. Daha iyileri olsa da bu orta seviye dslr makineler düğün fotoğraflarınızı gayet güzel şekilde çeker ve sizi üzmez. Bu makinelere sahip fotoğrafçılarla diğer şartlar da uygun olduğu sürece anlaşabilirsiniz. Son olarak eğer size söyledikleri modeller full frame makineler ise yani Canon 6D, Canon 6D Mark II, Canon 5D MII, Canon 5D MIII, Canon 5D MIV veya Nikon D610, Nikon D500, Nikon D750Nikon D810, Nikon D850 ise o zaman çay çok güzelmiş ama bi de orta kahve olsa ne güzel olurdu diyin ve o fotoğrafçıyla anlaşmaya çalışın. Çünkü bu makinelere sahip olan bir fotoğrafçı %95 olasılıkla işini çok ciddiye alan, fotoğrafçılık alanında kendini yetiştirmiş size güzel sonuçlar sunacak bir fotoğrafçıdır ve muhtemelen diğer ekipmanları da tamdır. Tabi ona göre de sizden talep edeceği fiyat diğerlerinden biraz yüksek olabilir. Bu makineleri de Mercedes, Bmw, Audi gibi düşünebilirsiniz. 


   3-Dış çekim esnasında hangi yardımcı ekipmanları kullanıyorsunuz?
   Bir defa dış çekimlerde tepe flaşı kullanmak mutlak şarttır. Fotoğrafçılığın mütemmim cüzü (bkz. Mütemmim Cüz) tepe flaşıdır.
Tepe Flaşı Takılmış Makineler
Bunun dışında fotoğrafçı harici ışık kaynakları, reflektörler, video çekmek için gimbal kullanıyorsa yine iyi sonuçlar alacağınızın göstergesidir. 





Herkesin bu soruları fotoğrafçıya röpörtaj yapıyor gibi dümdük sorması pek kolay olmayabilir ama bir şekilde bu sorulara cevap almaya çalışın. Eğer iletişimi internet üzerinden sağlıyorsanız o zaman direk de sorabilirsiniz. Bunların dışında size vereceği albümün örneğini, fotoğraf sayısını, ödemenin nasıl olacağını tam olarak konuşur hatta yazılı olarak anlaşırsanız hiç bir sorun yaşamazsınız. Şimdiden ömür boyu mutluluklar dilerim.

Yorumlar