Fotoğraf Makinesi Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Teknik Özellikler ve Makine Seçimi

Fotoğraf Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?


   Her üründe olduğu gibi fotoğraf makinesi alırken de dikkat edilmesi gereken bazı özellikler var. Ne alırsak alalım ilk yapılması gereken amacımızı belirlemek. Bu makine ile ne yapmayı planlıyorsunuz? Ne sıklıkla ve elinize aldığınızda ne kadar süreyle kullanacağınızı düşünüyorsunuz? Kullanacağınız ortam tozlu, nemli bir ortam mı? Fotoğraf makinesi sarsıntıya maruz kalacak mı? Genelde uzaktaki cisimleri mi çekmeyi planlıyorsunuz yoksa bina gibi büyük mimari yapıları mı çekmeyi planlıyorsunuz? Bu işten para kazanmayı düşünüyor musunuz yoksa sadece hobi olarak mı fotoğraf çekeceksiniz? Tüm bu sorulara vereceğiniz cevaplar sizin fotoğraf makinesi ihtiyaçlarınızı en doğru şekilde belirlemenizi ve ihtiyacınız olmayan özelliklere para harcamamanıza olanak sağlayacak. 
   Yukardaki soruları biraz açalım şimdi.    
  -Ne sıklıkla ve elinize aldığınızda ne kadar süreyle kullanacağınızı düşünüyorsunuz?
  Eğer fotoğraf makinesini ayda yılda bir kullanırım tatilden tatile, piknikten pikniğe kullanırım diyorsanız fazla özellikli ve pahalı modellere bakmanıza gerek yok. İhtiyacınız olan makineyi fiyatı uygun olanlar arasında aramaya başlayabilirsiniz. Ancak makineyi sürekli kullanırım diyorsanız birlikte zaman geçireceğiniz bir aletin daha dayanıklı, ergonomik ve işlerinizi kolaylaştıracak özelliklere sahip olmasını beklersiniz ki o zaman hangi sınıf makine alırsanız alın sınıfının üst özellik ve dolayısıyla da pahalı modellerine bakmanız gerekir. Kullanım sıklığından başka aynı gün içerisinde makineyle bir kaç fotoğraf çekecekseniz sizin için pil ömrü o kadar önemli olmayacaktır. Bu da daha küçük gövdeli makine alabileceğiniz anlamına gelir. Kibar bir kompakt makine veya bütçeniz müsaitse bir aynasız fotoğraf makinesine göz kırpabilirsiniz. Ama makineyi elime aldığımda elimden bırakmam saatlerce fotoğraf çekerim diyorsanız o zaman daha büyük gövdeli makinelere bakmalısınız ki pili de büyük olsun. Makine tipinden bağımsız olarak pilin gücünü gösteren değer pilin üstünde ya da ürünün özellikleri arasında yazan mAh değeridir. Fotoğraf makineleri, cep telefonları, harici şarj cihazları, tabletler vb cihazların pil gücünü bu mAh(miliamper) değeri belirler. Mümkün olduğunca miliamper değeri yüksek  pili olan cihazları tercih etmelisiniz ki piliniz hemen bitmesin.





Örnekteki pillerin mAh değerleri sırasıyla 670 mAh 1865 mAh ve 1080 mAh. Haliyle 1865 mAh lik olan pil diğerlerinden daha uzun süre dayanacaktır. Bu arada pillerin değerleriyle markaları arasında bağ kurup canonun pili çok gidiyormuş nikonunki az gidiyormuş gibi bir yanılgıya düşmeyin sakın. Her markanın farklı kapasitelerde pilleri var.

-Genelde uzaktaki cisimleri mi çekmeyi planlıyorsunuz yoksa bina gibi büyük mimari yapıları mı çekmeyi planlıyorsunuz?
   Eğer uzaktaki cisimleri çekmeyi planlıyorsanız kompakt yani lensi değiştirilemeyen makinelerde optik zoom özelliği yüksek bir makine tercih etmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken özellik optik zoom özelliğidir. Makine üreticileri kurnazlık yaparak dijital zoom özelliğini de toplam zoom miktarına eklerler. Fakat zoomda esas olan optik yani lens donanımının marifetiyle yapılan yakınlaştırmadır. Dijital yakınlaştırma yazılım yoluyla yapıldığı için görüntü kalitesini bozar ve hemen hiç bir işe yaramaz. Ortalama bir yakınlaştırma değeri işinize yararsa küçük boyutlu kompakt makineler işinizi görebilirken daha uzakları çekmek isterim derseniz DSLR like yarı profesyönel makinelere bakmanız gerekir. Bu makinelerin gövdesi büyük olduğu için lensleri de büyüktür ve daha fazla optik zoom yapabilir. Şu anda en yüksek optik zoom yapan makine Nikon Coolpix P900. Tam 83x optik zooma sahip. Bana ait bu iki videodan nikon p900ün zoom performansı hakkında fikir edinebilirsiniz. 




Dslr makinelerde zaten lens değiştiği için istediğiniz özellikte tele lens kullanarak işinizi görebilirsiniz. 


Eğer dar alanlarda çekim yapacaksanız bu sefer lensi geniş açılı makinelere ihtiyaç duyacaksınız. Örneğin emlak fotoğrafı çekerken evin içinde yakın mesafeden odanın tamamını ya da dışarda fazla uzağa gitmeden binanın tamamını fotoğrafa almak gerekir. Aynı şekilde turistik gezilerde de gördüğümüz camileri, büyük yapıları, manzaraları fazla uzağa gitmeden çekme ihtiyacı hissedersiniz. Makinelerin özelliklerine bakarken gördüğünüz 24-600 mm Lens 28-140 mm Lens değerlerindeki küçük rakam makinenin en geniş açısını büyük rakam da en yüksek zoom yapabileceği değeri gösterir. Küçük rakam ne kadar küçük olursa o kadar geniş fotoğraflar çekebilirken, büyük rakam da ne kadar büyük olursa makinenin o kadar fazla zoom yapabileceği anlamına gelir. Yukarda örneğini verdiğim Nikon Coolpixin lensi 24-2000 mm dir. En geniş açısı 24 mm en dar açısı yani en yüksek zoom özelliği 2000 mm. Korkunç bir değer. Dslr makineler için 10-18 mm gibi değerlerde lensler geniş açılı lenslerdir.

    -Kullanacağınız ortam tozlu, nemli bir ortam mı?
Eğer öyle ise neme ve toza dayanıklı fotoğraf makinelerine bakmanız gerekecek. Bazı makineler weather sealed yani hava koşullarına karşı yalıtımlı özelliktedir. Tabi bu özelliğe sahip her makine suya sokulabilir demek değildir. Nem veya biraz yağmuru tolere edebilirler. Dslr makinelerden benim de kullandığım Canon 80D gövdesi hava koşullarına dayanıklı bir makine. Canon 80Dden daha yüksek modellerin de çoğunda hava koşullarına dayanıklılık özelliği bulunuyor. Eğer kompakt bir makine ararsanız Olympus TG-4 ve Olympus TG-5 hem darbelere dayanıklı hem de su altında bile çekim yapmaya olanak veren bir makine olarak outdoor için uygun fotoğraf makinesi arayışındakilerin imdadına yetişiyor.  

Olympus TG-4 Özellikleri Dahili Wi-Fi | Görüntü sabitleme | 1920 x 1080 Video | Çevre Şartlarına Dayanıklılık | Timelapse Çekim | GPS-Konum Ekleme | Yüz Tanıma | 25 Odak Noktası | 247g Ağırlık | 3D Çekebilme Özelliği|

  -Bu işten para kazanmayı düşünüyor musunuz yoksa sadece hobi olarak mı fotoğraf çekeceksiniz? 
     Eğer para kazanacaksanız mutlaka DSLR makinelere yönelmelisiniz. DSLR makinelerde dikkat edilecek özellikler fiyatı, çekilen fotoğraflardan baskı alınacağı için megapiksel değeri, satmak istediğinizde piyasasının olup olmaması, maksimum iso değerinin yüksek olması, spor fotoğrafçılığında saniyede kaç kare fotoğraf çekebildiği, batarya büyüklüğü, lens çeşitliliği ve fiyatları, ağırlık ve boyutu, ekranının hareketli ve dokunmatik olması, dahili time lapse özelliği ve mutlaka dahili wifi özelliği(bence çok önemli), odak noktalarının sayısı ve odaklama hızı, gövde malzemesi olarak sıralanabilir. Bu özellikler olmazsa olmaz değilse de imkanınız ölçüsünde en iyi özelliklerdekini almaya çalışmanızı tavsiye ederim.
  -Para kazanmayı düşünmüyor fakat kaliteli fotoğraflar çekmek istiyorsanız giriş seviyesi bir dslr ya da boşu boşuna bu ağırlığı taşımayım diyorsanız bir aynasız makine tercih edebilirsiniz. Aynasız makine alırken dikkat edilecek özellikler hemen hemen dslr ile aynı olduğu için tekrar etmiyorum.

Sizin için en önemli özellik hangisi? Burda yazmadığım önemli bir özellik var mı sizce? 
Siz de soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum kısmından bildirmekten çekinmeyin.  Tüm makaleleri yazarken imla kurallarına ve anlatım bozukluğu yapmamaya dikkat ediyorum ancak böyle bir hata görürseniz lütfen bildirin. Yazımızı sosyal medyada paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

Yorumlar